Wektory
Karlo: Mam wektor v= [|k−1|, |m+3|−1] i wektor u = [k−1,−2]
Dla jakich wartości k i m wektory te są równoległe
Proszę o pomoc
18 gru 12:50
Godzio:
jaki jest warunek żeby były równoległe ?
18 gru 12:55
Karlo: Gdy jeden pomnożony przez stałą da drugi
18 gru 13:01
Karlo: W takim razie zdejmuje moduł z| k−1| i mam k−1 lub −k+1, więc k−1 mnożę przez stałą 1 lub −1
mam rację ?
Analogicznie postępuje z drugim..
A co zrobić gdy te wektory są przeciwne

Tutaj mam problem z modułem |k−1|
W przypadku |m+3|−1 − rozwiązuje równanie |m+3| − 1 = 2 co daje m=6 lub m=0
18 gru 13:11
Karlo: Tzn błąd m = −6
18 gru 13:17
Godzio:
|k − 1| * (−2) = ( |m + 3| − 1) * (k − 1)
k ≥ 1
− 2 = |m + 3| − 1
|m + 3| = −1 −− sprzeczność
k < 1
3 = |m + 3|
m = 0 lub m = −6
Odp: k ∊ (−∞,1) , m ∊ {−6, 0}
18 gru 13:18
Karlo: Dzięki
18 gru 13:34