granice
;(: g) lim n√sinn+3n
h)lim ( 1/n2+1)+1/n2+2+...+1/n2+n)
i) n√sin1/n
j)lim 2/3+1−22/32+1+...+(−1)(2n/3n+1)
k)lim (cospi/4)1*2+(cos2/4pi)/2*3+...+(cosn/4pi)/n*(n+1)
18 gru 12:48
aga116: twierdzenie o trzech ciagach znasz?
18 gru 13:05
;(: aaa. znam... czyli w g) wyjdzie
n√3n−1≤
n√sinn+3n≤
n√3n+1 i jak to rozpisać dalej
18 gru 13:12
aga116: ok

teraz zrob cos takiego
n√3n−1=
n√n(3−1n)=...
18 gru 13:16
;(: 1/n to jest zero
n√n=1 a
n√3=3 czyli granica wyjdzie 3
18 gru 13:21
;(: Mała poprawka.. 3 do potegi 1/n to będzie 3 do zerowej czyli jeden.. Granica jest jeden
18 gru 13:23
aga116: tak

drugie jak zrobisz?
18 gru 13:29