matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomóżcie
John:
rozłóż wielomian na czynniki W(x)=2x
3
−3x
2
−6x+9
18 gru 11:31
R.W1.6l:
Grupowanie 2x
3
−6x−3x
2
+9=2x(x
2
−3)−3(x
2
−3)=(2x−3)(x
2
−3)=(2x−3)(x−
√
3
)(x+
√
3
)
18 gru 11:33