Pomocy
Ashley: dane są wielomiany, dla jakich a i b są one równe
W(x)=(x−1)(x5+x4+x3+x2+x+1)
G(x)=x6+(5a+b)x5−2a−b
18 gru 11:29
R.W1.6l: wymnóż nawias w W(x)
Potem patrzysz jakie współczynniki przy xy w W(x) jest równe współczynnikowi przy xy w G(x)
np,
F(x)=4ax3+bx+3
H(x)=8x3+2x+c
4a=8
b=2
3=c
18 gru 11:31
Ashley: jak wymnażam to jest W(x)= x6−1 nie wiem co dalej
18 gru 11:33
Tragos: jak ty to mnożysz
18 gru 11:38
Ashley: normalnie, to niby ile będzie po wymnożeniu?
18 gru 11:39
Tragos: a sorry, rzeczywiście tak wychodzi po skróceniu

no i teraz
W(x) = x
6 − 1
G(x) x
6 + (5a+b)x
5 − 2a − b
5a + b = 0
−1 = −2a + b
18 gru 11:40
Tragos: boze ale gafa

{ 5a + b = 0
{ −1 = −2a − b
teraz wystarczy ten układ rozwiązać
18 gru 11:40
R.W1.6l: Nie wiem jak będzie po wymnożeniu W(x) ale Twóje pytanie ma taką odpowiedź − WZORU SKRÓCONEGO
MNOŻENIA
18 gru 11:41
Ashley: dzięki Targos tego właśnie nie wiedziałem
18 gru 11:42
R.W1.6l: No, dobrze Tragos

Pisze pisze, niechcący odświeżam, a tu Ty napisałes
18 gru 11:43