e334: dla jakich wart param p zbiorem rozw jest zb liczb rzeczywistych
x2+3x+5
----------------- <0
px2+2x+p
odp ma być taka: p∈(-∞,-1) a mi wychodzi: p∈(-∞,-1)U(1,∞)
w-ki: (mianownik)
{a≠0 {a=0
{Δ<0 {b=0
{c≠0
19 sty 11:10
Bogdan:
Trójmian w liczniku jest dodatni dla wszystkich x€R, ponieważ a = 1 > 0 i Δ = -11 < 0.
Skoro wyrażenia w liczniku jest dodatnie, a podane wyrażenie wymierne jest ujemne,
to znaczy, że wyrażenie w liczniku jest ujemne.
px2 + 2x + p < 0 dla p€R wtedy, gdy
1. p < 0
i
2. 4 - 4p2 < 0 → -4(p - 1)(p + 1) < 0 → p € (-∞, -1) U (1, +∞0
Biorąc iloczyn przedziałów określonych w 1. i 2. (czyli część wspólną)
otrzymujemy: p € (-∞, -1)
19 sty 13:28
puma:
Małe " przejęzyczenie"... wyrażenie w
mianowniku ujemne!

nie
liczniku 
Dobrze rozwiązane!..... tylko ten "chochlik"
Tak Bogdan ?
19 sty 21:24
Bogdan:
Tak. Dziękuję za uwagę.
19 sty 21:47