zespolone
snake: czy dobrze mi wyszlo √1+√3i ze x=+− √10/2 a y= +− √30/10
18 gru 11:01
M:
11 kwi 15:28
M:
27 maj 21:55
Jinxia:
Całkiem niedobrze
x=1 y−
√3
|z|=2
cosφ=U{1}[2}
φ=60
o
27 maj 22:28
Leszek: ale teraz oblicz pierwiastek z liczby : z = 1 + √3 i
27 maj 22:49
Jinxia:
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
ωk=n√|z|(cos |
| +isin |
| ) k∊{0.1,2,3,4.........} |
| | n | | n | |
| | π/3 | | π/3 | | π | | π | |
ω0=3√2(cos |
| +isin |
| = 3√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | π/3+2π | | π/3+2π | | 7π | | 7π | |
ω1=3√2(cos |
| +isin |
| )=3√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | π/3+4π | | π/3+4π | | 13π | | 13π | |
ω2=3√2(cos |
| +isin |
| )=3√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
tak bym to zostawił
27 maj 23:49
Mila:
sqrt(1+
√3 i)=(x+iy), gdzie x, y∊R
1+
√3 i=x
2+2xyi−y
2
x
2−y
2=1
2xy=
√3
=======
4x
4−4x
2−3=0
Δ=16+48=64
| | 4−8 | | 4+8 | | 12 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| = |
| |
| | 2*4 | | 2*4 | | 8 | |
28 maj 00:53
Jinxia:
Muszę się z tym zapoznać
28 maj 01:27
Leszek: kolego Jinxia wybrałeś dobrą metodę , ale n =2 i k∊ {0,1}
28 maj 08:32
Leszek: wynik to : w0 = √2(√3/2 + i/2) w1= √2( −√3/2 − i/2)
lub : w0 = √2/2(√3 +i ) ; w1 = −√2/2(√3 +i)
Suma pierwiastków z liczby zespolonej zawsze wynosi = 0
28 maj 08:57
Jinxia:
A ja widziałem tam pierwiastek stopnia trzeciego
28 maj 09:29
Min. Edukacji: @Leszek
Suma=0 pierwiastków kwadratowych ale nie wyższych rzędów
28 maj 22:45
Leszek: obliczyć :
4√−1
podam już rozwiązania : w
0 =
√2/2 + i
√2/2 ; w
1 = −
√2/2 + i
√2/2
w
2 = −
√2/2 − i
√2/2 ; w
3 =
√2/2 − i
√2/2
Wykazać , że suma wszystkich pierwiastków n−tego stopnia liczby zespolonej = 0
patrz J.Klukowski "algebra w zadaniach " zadanie 2.54 i inne , wydawnictwo
Politechnika Warszawska

!
28 maj 23:05
Leszek: podam inny przykład : obliczyć :
3√2−2i
w
0 = −0,5(
√3 −1) + 0,5(
√3 +1)i
w
1 = −1 −i
w
2 = 0,5(
√3+1) − 0,5(
√3 −1)i
proszę sprawdzić , że : w
0 + w
1 + w
2 = 0
28 maj 23:54
Jinxia:
Ja natomiast korzystałem z Biblioteczki Matematycznej nr 16 Włodzimierz Mostowski
Rozwiązywanie równań algebraicznych
Nie wiem jak jak tam zobaczyłem pierwiastek 3 stopnia ale zobaczyłem
Dla przykladu
z=a+bi
Pierwiastki kwadratowe
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
u1,2=±√ |
| + isgn b √ |
| sgn b=1 dla b>0 sgn b=−1 dla |
| | 2 | | 2 | |
b<0
Wiem że są inne sposoby liczenia pierwiastków kwadratowych z liczby zespolonej (np pokazała
Mila
ja przyzwyczaiłem sie do tego sposobu liczenia (albo ze wzoru na pierwiastki
29 maj 01:09