Rozwiąż równanie x(x+8)=10-(x-2)^2.
SDKarol: Rozwiąż równanie:
x(x+8)=10−(x−2)2
18 gru 09:40
Magda: x2+8x=10−(x2−4x+4)
x2+8x=10−x2+4x−4
2x2+4x−6=0
potem liczysz delte i x1 i x2
18 gru 09:43
SDKarol: Dzięki Madziu. Bardzo mi pomogłaś. Robiłem to zadanie na szybko, między 3−4 w nocy i nie mogłem
znaleźć mojego błędu. Teraz już wiem, że chodziło o to, iż nie uwzględniłem − przed drugim
nawiasem. Co dawało mi wynik x1=1 i x2=−7. Prawidłowo natomiast jest x1=1 i x2=−3. Zbyt
chaotycznie i w pośpiechu nie powinno się liczyć. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
18 gru 10:19