Procenty
Jesz: Rada polityki pieniężnej podniosła stopę procentową z 8% do 9,5%
O ile procent wzrostła stopa procentowa?
Układam równanie
Po rozwiązaniu wychodzi
1,1875 , a w odpowiedziach jest 18,75% co niby zle robie ?
Godzio:
ja bym to tak zrobił, 9,5% − 8% = 1,5% −− o tyle się podniosło, i teraz pytamy ile się
podniosło w stosunku do starej stopy
SDKarol: 8/100=9,5/x
Tu masz kolejny sposób, w jaki można to zapisać. Co daje nam
8x=950
x=118,75
Mamy policzone jaki procent starej stopy, stanowi nowa. Od tego odejmujemy 100% i wiemy, że
nowa stopa procentowa wzrosła o 18,75%.
Jeśli chodzi o Twoje rozwiązanie, to wydaje mnie się, że wszystko dobrze policzyłeś, ale...
8/100*x=95/1000
Po rozwiązaniu wychodzi
x=95/1000*100/8
Skracasz na krzyż i masz
x=95/80
co w rezultacie daje nam
x=1,1875

I tu jest nasze ale... Zwyczajnie nie uwzględniłeś, że policzona przez Ciebie wartość stanowi
całkowity nowy procent. Musisz od niego odjąć 100%, aby wiedzieć o ile wzrosła stopa. Czyli :
1 = 100%
1,1875 = 118,75%
Odejmujesz i wychodzi Ci 18,75%. Mam nadzieję, że zrozumiałeś. Starałem się wyobrazić sposób w
jaki podszedłeś do zadania. Znaleźć ewentualny błąd lub trudność w zrozumieniu i wyjaśnić jak
najlepiej. Pozdro