hanah: jak przekształcić wzór tak aby wyszła z tego wysokość

P=1/2 a * h, gdzie P=80 i a=4
zawsze mam z tym problem
18 sty 23:40
nocek:
jaki problem?
P= (1/2) *a*h co cię przeraża? 1/2 ?
to jak sie pozbywamy ułamka? .... mnozymy obydwie str.
przez ..... no mianownik!.... czyli przez 2
zobacz teraz co otrzymamy;
2*P= a*h juz nie ma ułamka! ... fajnie !teraz co chcesz wyliczyć?
h --- tak? jakim działaniem jest zwiazane h ?
no.... mnożeniem z a czyli teraz działaniem odwrotnym do
mnożenia ? ... to dzielenie!.... czyli obydwie strony
dzielimy przez "a" ( bo chcemy wyliczyć "h"
jakbyś chciała wyliczyć "a" ? .... to dzielilibysmy przez "h"
wracamy do tegoco mamy obliczyć tutaj czyli "h"
dzielimy wiec przez "a" obydwie strony!
2P/a = h
bo a sie skróciło po prawej stronie bo podzielilismyprzez "a"
już widzisz h ? tak tylko dziwnie napisane!
wiec napiszmy ładnie
h = 2P/a podstaw i oblicz! Powodzenia!
18 sty 23:59