ciąg arytmetyczny, rozszerzony
Olek: wszystkie wyrazy skonczonego malejacego ciagu arytmetycznego (an) sa liczbami naturalnymi,
wybrano pewne dwa kolejne wyrazy ciągu, znajdz te wyrazy wiedzac, ze roznica ich kwadratow
jest rowna 11
17 gru 23:04
Tadeo: ak2−(ak+d)2=11 ak2−ak2−2akd+d2=11
d(d−2ak)=11
jeśli wszystkie wyrazy to liczby naturalne a ciąg jest malejący to jedynie
d=−1 d−2ak=11
−2ak=12
ak= 6
17 gru 23:37
Tadeo: błąd
d−2ak=−11 −2ak=−10 ak=5
17 gru 23:40
Tadeo: naplątałem ....sorry
17 gru 23:42
Tadeo: ak2−(ak+d)2=11 ak2−ak2−2akd−d2=11
−d(2ak+d)=11 d=−1 2ak+d=11
2ak=12
ak=6
wyrazy te to ak=6
i ak+1=5
17 gru 23:59
Olek: spoko, hmm nie do konca rozumiem, co to jest d?
18 gru 00:07
Eta:
bo tylko 6
2− 5
2= 11
18 gru 00:08
Olek: no bo ak +d to wyraz k + roznica czyli ak +r to w takim razie by z tego wyszlo −r
(2ak+r)=11 wiec dlaczego za r bys akurat −1 podstawil skoro r nie znamy, to moglobybyc rownie
dobrze co innego
18 gru 00:13
Eta:
Olek
masz takie równanie:
ak+1= ak −r −−−−− bo ciąg malejący
r*( 2ak −r)= 11 , rozkład liczby 11 na czynniki to: (−1)*(−11) lub 1*11
18 gru 00:20
Marcin: A co z przypadkiem gdy r= − 11 ?
Wtedy :
r(2an+r)=−11
r=−11
2an + r=1
an=6
an+1=−5
(−5)2−62=−11
11 sty 19:19