na zaliczenie
Zrozpaczona: Niech P oznacza wielomian −4x+5,Q−wielomian x2−3x+1,a R− wielomian x3−1.
Wykonaj działania:
a) P−(Q+R) b) 4Q−3P+1/2R c) R*(Q+P)
17 gru 22:00
Pati: a)−4x+5(x2−3x+1+x3−1)
17 gru 22:04
Niunia85: a) −4x+5−(x2−3x+1+x3−1)=−4x+5−x2+3x−1−x3+1=−x3−x2−x+5
17 gru 22:05
Pati: b)4(x2−3x+1)−3(−4x+5)+0,5(x3−1)
17 gru 22:05
Niunia85: | | 1 | | x3 | | 1 | |
b) 4(x2−3x+1)−3(−4x+5)+ |
| (x3−1)=4x2−12x+4+12x−15+ |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=8x
2−10+x
3
17 gru 22:11
Niunia85: c) (x3−1)(x2−3x+1−4x+5)=(x3−1)(x2−7x+6)=x5−7x4+6x3−x2+7x−6
17 gru 22:14
Niunia85: | | 1 | | 1 | |
w b) ma być zamiast 10 |
| 11 |
| |
| | 2 | | 2 | |
i na końcu zamiast 10 11
17 gru 22:16
Zrozpaczona: dziekuje z całego serca
17 gru 22:16
Niunia85: nie ma sprawy
17 gru 22:17