Która z tych liczb jest podzielna przez 7 i dlaczego? 8^100 - 1 21706^3 + 1 7^1
nikon: Która z tych liczb jest podzielna przez 7 i dlaczego?
8100 − 1
217063 + 1
7100+17
17 gru 21:29
Godzio: 8100 − 1 = (8 − 1)(.....) = 7 * ...
ze wzoru: an − bn −− jak cię interesuje rozwinięcie to wpisz w necie
217063 + 1 = (21706 + 1)(217062 − 21706 + 1) = 21707(.... )
21707 −− z cechy podzielności przez 7: 707 − 21 = 686
686 jest podzielne przez 7 686 : 7 = 98
17 gru 21:32
Godzio:
a właściwie to nie trzeba nawet myśleć czy 686 jest podzielne bo
707 − 21 = 7(101 − 3) = ... czyli dzieli się
17 gru 21:33