dziedzina
sam: | | −3 | |
y = |
| − √−x+4 prosze o sprawdzenie czy dobrze dziedzine wyliczyłem |
| | √x2−4 | |
z pierwszego wyrazenia:
(x−2)(x+2)≠0
x≠2 i x≠−2
oraz
(x−2)(x+2)≥0
x≥2 i x≥−2
więc D=(−
∞, −2) u (2, +
∞)
z drugiego wyrazenia:
−x+4≥0
−x≥−4
x≤4
więc D=(−
∞, 4>
Tak więc wziąć to w całość to D=(−
∞, −2) u (2, 4>
17 gru 21:16
Godzio:

(x − 2)(x + 2) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−
∞,−2> ∪ <2,
∞) chodzi o zapis
x ≥ 2
lub x
≤ −2
Reszta ok
17 gru 21:20
sam: aha to fajno, no wlasnie ja tez nad tym myslalem, ale jak mam to rozumiec, bo popatrz jak ja
tak to zabisze (x−2)(x+2)≥0 to przeciez nie mnoze ani nie dziele "x" przez minus i z czego to
wynika ze znak sie zmienia... nie moglem tego rozkinic i dalej nie moge hhe
17 gru 21:23
Godzio:
x2 − 4 ≥ 0
x2 ≥ 4 /√
|x| ≥ 4 ⇔ x ≥ 2 lub x ≤ −2
17 gru 21:30
sam: aha dzięki
17 gru 22:16