równość wielomianów
aga: sprawdź czy istnieją takie liczby a i b dla których wielomiany W(x)=2ax(2x−b)
2 i
P(x)=16x
3−48x
2+36x są równe.
wydaje mi się, że największy problem mam z przekształceniem tego W(x). mógł by ktoś pomóc?
17 gru 21:00
magda: W(x)=2ax(4x2−4xb+b2)
17 gru 21:14
magda: W(x)=8ax3−8abx2+2ab2x
17 gru 21:16
Eta:
Z tego co napisała magda
porównaj współczynniki przy tych samych potęgach "x"
otrzymasz:
8a= 16 => a=......
−8ab= −48 => b=......
2ab2= 36 −−− sprawdź czy zachodzi dla wyznaczonych a i b
17 gru 21:21