hanah: mam takie głupie pytanie: czy pierwiastki się odejmuje? np. gdy mam 8
√2 - 4
√2 to coś
z tym robie czy tak zostawiam?
18 sty 22:02
Głogu: Jeżeli pierwiastki mają taką samą podstawę (w twoim przypadku jest to liczba 2) można
odejmować pierwiastki a więc wyrżenie ma postać
8√2-4√2=4√2
18 sty 22:13
nocek:
odejmujemy bo mamy takie same liczby pod pierwiastkiem
czyli tak jak 8a - 4a = 4a
to 8
√2 - 4
√2 = 4
√2
ale takie.... 8
√2 -4
√3 ---- już nie


!
18 sty 22:14
hanah: dziękuję dziękuję

18 sty 22:28