Wyznaz długość krawędzi tego graniastosłupa.
paranoid: paranoid: 4. Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, którego wszystkie krawędzie mają
jednakową długość. Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równe 12,5[(pierwiastek z 3
) + 6] . Wyznaz długość krawędzi tego graniastosłupa.
17 gru 20:40
dero2005:

h − wysokość podstawy
a − krawędź
P
c = 12,5(
√3+6) cm
2 pole pow całkowitej
h =
a√32
| | a2*√3 | |
Pc = 2*a*h2 + 3a2 = |
| + 3a = a22(√3+6) = 12,5(√3+6)
|
| | 2 | |
a22 = 12,5
a
2 = 25
a =
√25 = 5 cm
17 gru 23:06