Całki
student2gr2: Znaleźć całki ogólne równań różniczkowych
a) xy'=ln x
b) tgy=y'xlnx
17 gru 20:37
student2gr2: odświeżam jeżeli ktoś umie
najlepiej przykład b
18 gru 11:40
student2gr2: przykład a obliczyłem tak i nie wiem co dalej z tym zrobić :
x*(dy/dx) = y
2−y
∫ dy/[(y
2)−y] = ∫dx/x
∫ dx/x=∫(1/x)dx=ln|x|+c
∫ dy/[(y
2)−y]=∫dy/[y(y−1)]=ln|x|+c
i tu się mój trop kończy
18 gru 12:36
danny: po rozdzieleniu zmiennych mamy równanie :
∫ctgydy = ln|siny|
| | dx | |
∫ |
| podstawiając lnx=t oraz dx= xdt mamy |
| | xlnx | |
równanie ma postać
ln|siny| = ln|lnx| /obkładamy e/
siny = lnx i wyliczamy y

myślę że tyle już łatwo
18 gru 12:37
danny: przykład a zrobiłbym inaczej :
podstawiając do całki lnx = t oraz dx=xdt mamy
18 gru 12:42