Eta:
1/ wyciągając za każdym razem po 10 piłeczek i w pudle zostaje 5 piłeczek
to oznacza ,że liczba piłeczek z tego przedziału przy dzielenia przez 10 daje resztę 5
zatem w tym zbiorze mamy takie liczby spełniające ten warunek
n= 10k +5 , k€ C+
65,75,85,
95, 105 to: k={6,7,8,9,10}
2/ podobnie .....wyciągając po 7 piłeczek zostają za każdym razem 4 piłeczki
to w tym zbiorze mamy takie liczby piłeczek spełniające ten warunek:
n= 7t + 4 dla t€ C+
67, 74, 81,
95, 102 to: t={ 9, 10,11,12,13,14}
powtarzającą się liczbą w obydwu zbiorach jest
95
zatem tylko ona spełnia obydwa te warunki
przy dzieleniu przez 10 daje resztę 5 i przy dzieleniu przez 7 daje resztę 4
zatem w pudle było
95 piłeczek