ins: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = (x2+x-7)2006 przez P(x)=x2+x-6
18 sty 21:04
Bogdan:
Witam.
Jeśli dzielnik P(x) jest wielomianem stopnia k, to reszta z dzielenia wielomianu W(x)
stopnia n (n ≥ k) przez P(x) jest wielomianem R(x) stopnia co najwyżej (k - 1).
W podanym zadaniu P(x) jest stopnia drugiego, więc reszta z dzielenia
W(x) przez P(x) ma postać: R(x) = ax + b.
P(x) = x2 + x - 6 → P(x) = (x + 3)(x - 2)
Obliczamy reszę z dzielenia W(x) przez dwumian (x + 3) oraz przez dwumian (x - 2).
W(-3) = (9 - 3 -7)2006 = (-1)2006 = 1 → -3a + b = 1
W(2) = (4 + 2 - 7)2006 = (-1)2006 = 1 → 2a + b = 1
Rozwiązując ten uklad równań wyznacz a oraz b, wstaw otrzymane liczby
do R(x) = ax + b
i gotowe.
Pozdrawiam
18 sty 22:22
ins: dzięki !
18 sty 23:26