z matmy to ja leże całkowicie bardzo pilne !!!
Zawiedzony: Ciąg 11,8,5,2,… jest arytmetyczny. Oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu i sumę dwudziestu
początkowych wyrazów tego ciągu.
17 gru 20:19
17 gru 20:20
Zawiedzony: a1=11
r=3
an=a1+(n−1)r
a20=11+(20−1)3=11+19*3=68
dobrze ,ale drugiej czesci nie rozumie zbytnio
17 gru 20:32
Zawiedzony: albo tak a1=11
r=−3
an=a1+(n−1)r
a20=11+(20−1)*(−3)=11+19*(−3)=11−57=−46
o tak moze,a ta druga czesc to oco chodzi
17 gru 20:42
Zawiedzony: jaki jest wzor na sume ciagu
17 gru 20:50
Zawiedzony: sprawdzcie mi to prosze
17 gru 21:11
Zawiedzony: hhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaallllloooooooooo
17 gru 21:19
Tragos: tak dobrze jest, a
20 = −46
| | a1 + a20 | | 11 − 46 | |
S20 = |
| * n = |
| * 20 = −350 |
| | 2 | | 2 | |
17 gru 21:21