ins: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)= x4+ 2x2-3 jest wielomianem
R(x)= x3 - 2x2+x+2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=
x2-1
Proszę jeszcze raz o pomoc, jutro mam z tego klasówkę.
18 sty 20:53
mruczek:
reszta będzie st≤ 1
pierwiastki to x= 1 x= -1
reszte zapiszemy w postaci ax +b ---
P(1)= 1 +2 -3=0 P(- 1)= 1 +2 - 1=0
W(x)= P(x)+ R(x)
W(1) = 0 +2 = 2
W(-1) = 0 -2 = -2
W(x)= P(x) *F(x) +ax +b
W(1) = 0 + a+b = 2
W(-1)= 0 -a +b= - 2
a +b = 2
-a +b = -2
-------------
= 2b = 0 to b = 0 to a +b = 2
to a= 2
więc reszta jest postaci ax +b czyli 2x +0 = 2x
odp reszta to jednomian st 1 ; 2x
18 sty 21:48
ins: dzięki!
18 sty 23:25
Bogdan:
Można było prościej. Wystarczyło podzielić R(x) przez F(x).
Kto się nie zgadza, że tak można?
Dobranoc
19 sty 00:45