masakra
Humanista: Znajdź pierwiastki wielomianu (x−1)(x5−5x4+4x3) i ustal ich krotności.
17 gru 19:57
Tragos: W(x) = (x−1)(x5 − 5x4 + 4x3) = (x−1)x3(x2 − 5x + 4)
x2 − 5x + 4 = x2 − x − 4x + 4 = x(x − 1) − 4(x−1) = (x−1)(x−4)
W(x) = (x−1)x3(x−1)(x−4) = x3(x−1)2(x−4)
x = 0 − pierwiastek trzykrotny
x = 1 − pierwiastek dwukrotny
x = 4 − pierwiastek jednokrotny
17 gru 20:04
Humanista: a czemu zero jest trzykrotnym
17 gru 20:06
Tragos: x
3 to jest takjakby (x−0)
3, czyli tutaj pierwiastkiem jest x = 0, jest do potęgi 3, czyli
jest trzykrotny
17 gru 20:09
Humanista: aha rozumie dzięki wielkie
17 gru 20:11