delta
sam: | | x4 | |
f(x) = |
| a z tego jak wyliczyć deltę? czy to bedzie zbiór R? |
| | 42x−5 − 256 | |
17 gru 19:50
Jack:
a co masz z tym przykładem zrobic?
17 gru 19:54
sam: obliczyc delte
17 gru 19:58
sushi_ gg6397228: nie delte tylko miejsce zerowe w mianowniku
256=44
42x−5=44 ....
17 gru 20:01
sam: tzn dziedzinę pomylilo mi sie
17 gru 20:02
sam: kurcze to jak ja mam to zrobic?
17 gru 20:07
sushi_ gg6397228: juz napisalem co masz zrobic
17 gru 20:07
sam: na ale nie powinno byc 42x−5 − 44 ?
17 gru 20:10
sam: gdyby tam było równa się to bym wyliczył, a tak to nie wiem
17 gru 20:13
sushi_ gg6397228:
powiedz co Ty masz zrobic=== szukasz kiedy w mianowniku bedzie 0
17 gru 20:18
sam: tak, mam wyliczyć deltę do tej funkcji, czyli musze przyrównać mianownik do 0, ale nie wiem jak
postepować
17 gru 20:20
sam: bo przecież w liczniku mamy:
42x−5 − 256, czyli
42x−5 − 44 = 0 i nie wiem co dalej...
ahaa a moge to zrobić tak, że:
42x−5 = 44
2x−5=4
2x=9/:2
x= 92 = 412
i wychodzi tak dziedzina? D=R\{412} ?
17 gru 20:24
Tragos: to na dole to mianownik

tak dziedzina taka wychodzi
17 gru 20:26
sam: tak tak wiem, ze to mianownik, jejku pisze bezmyslnie... w koncu skapowałem z tą dziedziną w
tym przykładzie haha
17 gru 20:27