potrzebuję pomocy
Klaudiii: Wyznacz rownanie symetralnej odcinka AB,gdy A(−2,3) i B(2,1)
17 gru 19:31
sushi_ gg6397228:
znajdz srodek odcinka AB −−> punkt S
potem prosta prostopadla do AB i przechodzaca przez S
17 gru 19:35
Klaudiii: ale nie umeim 2 czesci
17 gru 19:44
sushi_ gg6397228: jaki wyszedl wzor na prosta AB
17 gru 19:47
Klaudiii: S(0,2)
i a=−0,5
i nie wiem co dalej
17 gru 19:48
sushi_ gg6397228: podaj wzor na prosta AB
17 gru 19:50
sushi_ gg6397228: prosta AB y= ax+b
| | −1 | |
prosta prostopadla y= |
| *x + b1 podstaiwamy "a" z pierwszej prostej , za y= 2, za x=0 |
| | a | |
i wyliczamy "b
1"
17 gru 19:51
Klaudiii: 2=0*(−0,5)+b
y=x−2
17 gru 19:54
sushi_ gg6397228:
| | −1 | |
jezeli a=−0.5 to dla prostej prostopadlej bedzie |
| =2 |
| | −0.5 | |
wiec skad u Ciebie y=
1 *x −2
17 gru 20:02
Klaudiii: 2=0*2+b
b=2
i potem mam to zapisac w postaci y=−0,5x+2 ?
17 gru 20:07
sushi_ gg6397228: czy Ty czytasz co ja pisze w postach, czy nie
17 gru 20:08
Klaudiii: czytam
17 gru 20:09
sushi_ gg6397228: co napisalem o 19.47, a jaka mi dalas odpowiedz
17 gru 20:12
Klaudiii: S(0,2)
17 gru 20:13
sushi_ gg6397228:
NAPISALEM: PODAJ WZOR NA PROSTA AB
i go do tej pory nie widze
17 gru 20:14
Klaudiii: ja nic z tego nie kapuje

i wskazowki mi nic nie daja
17 gru 20:15
magda: równanie prostej to y=ax+b
a punkt ma pierwszą współrzędną x a drugą y
podstawiasz i masz układ równań z którego wyliczasz a i b
17 gru 20:16
Klaudiii: y−ya=yb−ya podzielic xb−xa *(x−xa)
17 gru 20:17
magda: oj kobieto A i B to punkty zatem
dla A(−2,3) x=−2 y=3
dla B(2,1) x=2 i y=1
na pewno to było na lekcji
słuchać nauczyciela trzeba
17 gru 20:19
magda: z tego wzoru też możesz skorzystać wtedy...
17 gru 20:20
magda: xa=−2 ya=3
xb=2 yb=1
17 gru 20:20
magda: podstaw do wzoru i otrzymasz równanie prostej AB
17 gru 20:21
magda: jak wyszło równanie prostej AB?
17 gru 20:23
konrad_21l: (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
x1=−2
y1=3
x2=2
y2=1
(2+2)(y−3)=(1−3)(x+2)
4(y−3)=−2(x+2)
y−3=−0,5x−1
y=−0,5x+2
17 gru 20:24
Klaudiii: aha to umiem to rozpisywac i wychodzi wtedy y−3=−0,5(x+2)
czyli y=−0,5+1 tak ?
17 gru 20:25
Klaudiii: yyy.... y=−0,5x +2
17 gru 20:26
magda: no ok konrad21l ale miałam nadzieję że Klaudiii to rozwiąże
17 gru 20:26
magda: ok teraz dwie proste są prostopadłe jeżeli a1*a2=−1
17 gru 20:27
magda: a1=−0,5
zatem z równania a1*a2=−1
wylicz a2
17 gru 20:28
Klaudiii: czyli a2=2
17 gru 20:29
konrad_21l: to ja się już nie wtrącam miłego wieczoru
17 gru 20:30
magda: tak teraz tylko do równania tej prostej prostopadłej która jest symetralną odcinka podstaw
punkt S
y=a{2}x+b
a2=2
y=2x+b
S=(0,2)
x=0 y=2 wylicz b
17 gru 20:31
Klaudiii: b=2
17 gru 20:32
Klaudiii: i wtedy y=2x+2 ?
17 gru 20:35
magda: tak
17 gru 21:13
Gustlik: Wyznacz rownanie symetralnej odcinka AB,gdy A(−2,3) i B(2,1)
Najprościej tak:
1. Liczymy współczynnik kierunkowy prostej AB:
| | yB−yA | | 1−3 | | −2 | |
a1= |
| = |
| = |
| =−U{1]{2}
|
| | xB−xA | | 2−(−2) | | 4 | |
2. Liczymy środek odcinka AB:
| | −2+2 | | 3+1 | |
S=( |
| , |
| )=(0, 2)
|
| | 2 | | 2 | |
3. Liczymy współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do AB
Symetralna ma więc równanie:
y=2x+b
Wstawiamy współrzędne środka S:
2=2*0+b
b=2
Odp:
y=2x+2
18 gru 00:21