Pomocy ;(
Asiek: Punkt A(3,7) jest koncem odcinka AB,ktorego srodek ma wspolrzedne S=(−3,13). Wyznacz
wspolrzedne punktu B
17 gru 19:29
sushi_ gg6397228:
wzor na srodek odcinka znasz
17 gru 19:33
Klaudiii: znam
ale nie wiem co dalej
17 gru 19:45
sushi_ gg6397228: podstawic i wyliczyc wspolrzedne punktu B
(x,y)= ( 5, 6) −−−> x= 5 y= 6 trzeba podobne zrobic rownania
17 gru 19:48
Klaudiii: potem jak wyznacze puknt b,obliczyc a i podstawic do wzoru y=ax+b ? wyliczyc b i napisac
rownanie ?
17 gru 19:51
sushi_ gg6397228:
a po co nam prosta, pytalem czy znasz wzor na srodek odcinka−−> podaj GO
17 gru 19:52
Klaudiii: (x1+x2)podzielic przez 2 , y1+y2podzielic przez 2
17 gru 19:55
sushi_ gg6397228: to zapisz to w przystepnej postaci
17 gru 20:03
Klaudiii: ale potem ktory pukt mam podstwic ?
17 gru 20:07
sushi_ gg6397228: najpierw zapisz wzor, bo znowu zrobisz po swojemu jak w innym poscie
17 gru 20:19
Klaudiii: nie umiem na tym zapisac inazcej
17 gru 20:27
sushi_ gg6397228:
| | xA + xB | | yA+yB | |
( |
| ; |
| )= (xS;yS) |
| | 2 | | 2 | |
i
| | yA+yB | |
|
| = yS podstawiamy dane i liczymy |
| | 2 | |
17 gru 20:36
Klaudiii: xs=(3−3)podzielic przez 2 rowna sie 0
ys=10
17 gru 20:38
sushi_ gg6397228:
co oznaczaja literki na dole

ze w to miejsce trzeba podstawic liczby z takiego punktu,
a Ty dalej swoje i podstawiasz jak chcesz
17 gru 20:45
Klaudiii: to juz nie wiem o co kaman
17 gru 20:46
sushi_ gg6397228:
o to kaman, ze nie masz zielonego pojecia o tym, tak samo jak o tamtym zadaniu w innym poscie
masz wyliczyc, z tych dwoch rownan xB i yB
17 gru 20:48
Klaudiii: xb=−9 ?
17 gru 20:50
sushi_ gg6397228: tak
17 gru 20:51
Klaudiii: yb=19 ?
17 gru 20:51
sushi_ gg6397228: tak
17 gru 20:51
Klaudiii: czyli wiem o co kaman,tylko stres robi swoje
17 gru 20:51
Klaudiii: B(9,19)
17 gru 20:52
Klaudiii: dzieki za cierpliwosc i za pomoc
17 gru 20:53
sushi_ gg6397228:
przeciez nie bije Ciebie
17 gru 20:57
sushi_ gg6397228:
B=(−9, 19)
17 gru 20:58
Klaudiii: ale krzyczysz
17 gru 21:11