mikeala: długości boków trójkąta prostokątnegi tworzą ciąg arytmertyczny o różnicy 5. Oblicz pole
tego trójkąta i pole koła opisanego na tym trójkącie.
18 sty 20:28
kier:
a, b, c, --- tworza ciąg i sa bokami trójkata prostok.
a , a+5 ,a +10
czyli z tw. Pitagorasa mamy
(a+10)2 = a2 +(a+5)2
a2 +20a +100 + a2 +a2 +10a +25
a2 -10a - 75=0 Δ= 100+300=400 √400= 20
a1= (10 +20)/2= 15 a2 --- nie spełnia war zad bo ujemne
więc długości boków trójkata to
a = 15 b= 20 c= 25
P=(1/2)a*b= )1/2)*15*20= 150 [ j2]
promień koła opisanego =(1/2) *c = 12,5
Pk= πr2 = π(12,5)2 = 156, 25*π [j2]
18 sty 20:51