zamień na ułamek
ktoś: zamień na ułamek:
a) 0,(7)
b) 0,(34)
c) 0,12(3)
proszę o pomoc
17 gru 19:02
Tragos: x = 0,(7) / *10
10 x = 7,(7)
10x − x = 7,(7) − 0,(7)
9 x = 7
pozostałe analogicznie, tylko w b na początku pomnóż sobie przez 100 (najlepiej mnożyć przez
tyle zer ile jest podanych w okresie)
17 gru 19:04
fresh: 0,(7)= 0,777777777
0,7777777=x/*10
7,777777=10x
9x=7
b) 0,343434343434=x*/100
34,3434343434=100x
99x=34
c)0,12333333333=x/*10
1,23333333=10x
12,3333333=100x
123,333333=1000x
1000x=123,33333
100x=12,333333
900x=123
17 gru 19:10
ktoś: dzięki fresh.
17 gru 19:13
dero2005:
b)
x = 0,(34) |*100
100x = 34,(34)
100x−x = 34,34−0,34
99x = 34
x = 3499
c)
x = 0,12(3) |*100 mnożysz przez tyle, żeby przecinek był przed okresem
100x = 12,(3)3 |*10 mnożysz przez tyle ile jest okres (cyfr w nawiasie)
1000x = 123,(3)
1000x−100x = 123,(3) − 12,(3) odejmujesz stronami
900x = 111
x = 111900 = 37300
17 gru 19:18