Proszę pomocy!!!
Michał:

Z prostokąta o bokach 8 cm i 10 cm wycięto figurę przedstawioną na rysunku. Oblicz pole tej
figury.
Wiem tylko tyle że na początku musze obliczyć pole całego prostokąta ale nie wiem co potem...
dane są w cm
17 gru 19:01
sushi_ gg6397228:
policz dwa pola trojkatow tych nie wycietych
17 gru 19:16
dero2005:
10*8−8*5 = 40
17 gru 19:21
: ):
4 mar 16:13
tysia : pole tego jednego trójkata i drugiego jest takie samo i wynosi
P=8*5/2=20
czyli dwa trojkaty maja P=40
a prostokat ma P=80
i teraz odejmujesz od pola prostokata te dwa pola trojkatkow
i masz:
Pole figury=80−40=40
4 mar 16:33
dd:
12 sty 15:09