prawdopodobieństwo jak to ugryźć?
xyz: Ustawiajac liczby P(A) , P(AUB), P(AnB), w odpowiedniej kolejnosci otrzymamy ciag arytmetyczny
o roznicy 0,5 a) wykaz srodkowy wyraz ciagu b) ile rowne jest prawdopodobienstwo zd. B?
17 gru 18:54
xyz: ma ktoś pomysł?
17 gru 19:02
Jan: nie wiem co to jest P(AnB)
17 gru 19:18
xyz: prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń a i B
17 gru 19:18
Jan: P(AnB)=0
P(A)=0,5
P(AUB)=1
17 gru 19:28
Jan: A'=B
B'=A
wtedy będziemy mieli taką samą sytuację
17 gru 19:29
xyz: skąd się to bierze?
17 gru 19:29
Jan: a i zbiory muszą mieć po tyle samo elementów
17 gru 19:29
Jan: ja po prostu sobie wyobraziłem że jak:
zbiór A={1}
zbiór B={2}
to suma będzie miała 100 % prawdopodobieństwa, czyli !
iloczyn jest niemożliwy do wylosowania
a że będzie jedno z nich to pół na pół
a i założenie jest że omega ={1,2}
17 gru 19:32