oblicz wartość wyrażenia
shadow: Oblicz wartość wyrażenia:
√173+17*16−212, bez kalkulatora.. jakby coś
17 gru 18:51
shadow: ma ktoś jakiś pomysł?
17 gru 19:00
think: ano mam,
rozpisz sobie 173 − 212 ze wzoru na różnicę sześcianów, to podpowiedź, dalej sam
pogłówkuj...
17 gru 19:14
fresh: √(17−23)(17+√17*16+23).. nie wiem..
17 gru 19:20
fresh: 173−212=(17−23)(289+17*8+8)=9(289+136+8)=9(289+144)..+17*16=87√272=87*4√17=348√17
17 gru 19:41
think: fresh zacznij od tego, że:
173 − (24)3 = ...
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
17 gru 19:50
fresh: i tak mi nie wychodzi ... jakieś dziwne wyniki.. um
17 gru 20:14
Grześ: spójrz fresh:
173−(24)3=(17−24)(172+17*16+28)=(17−16)(172+17*16+28)=172+17*16+28
Teraz dalej sam spróbuj, inny wzór skrócony do ręki, czyli (a+b)2=a2+2ab+b2
17 gru 20:20