uzasadnij
sid: liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij, że różnica tych
liczb jest podzielna przez 4
wskazówka
liczby k i n są kwadratami liczb pierwszych różnych od 2
nawet nie umiem zacząć : (
k− n 4
17 gru 18:39
sushi_ gg6397228:
czyli te liczby to masz 9, 25,49, 81 itp... teraz zapisz za pomoca odpowiednich literek
17 gru 18:44
sid: nadal nie wiem jak..
ja bym to podstawiła, ale tak nie można
17 gru 18:49
sushi_ gg6397228:
to sobie weź pierwsza liczba (2n+1)2
druga liczba (2m+1)2 i teraz policz ich roznice
17 gru 18:52
sid: (2n+1)2 − (2m + 1)24 =
4n2 + 4n + 1 −( 4m2 + 4m + 1)4| = u{4n
2 + 4n + 1
−4m
2−4m−1}{4} = m(m+1)−n(n+1)

?
17 gru 19:03
Tragos: przecież sushi gg6397228 podał Ci wszystko na tacy... tylko podstawić
k = (2p + 1)2
n = (2q + 1)2
k − n = (2p + 1)2 − (2q + 1)2 = 4p2 + 4p + 1 − [4q2 + 4q + 1] = 4p2 + 4p + 1 − 4q2 − 4q −
1 = 4p2 + 4p − 4q2 − 4q = 4(p2 + p − q2 − q)
17 gru 19:07
sid: no czyli na to samo wychodzi, z tym, że jaj uż skróciłam 4
nie wiem, czy tak można, ale tak zawsze uzasadniam jak mi się skraca mianownik
17 gru 19:23