Błagam pomożcie
Jacek ratunku: Zad.1
Niech P oznacza wielomian −4x+5,Q−wielomian x2−3x+1,a R− wielomian x3−1.
Wykonaj działania:
a) P−(Q+R) b) 4Q−3P+1/2R c) R*(Q+P)
Zad.2
Rozłóż wielomian na czynniki:
a) X3−5x2+3x−15 b)x2−6x+9 c)x4−16
Zad.3
Rozwiąż równanie 3x5−12x3−12x2+48=0
Zad.4
Znajdź pierwiastki wielomianu (x−1)(x5−5x4+4x3) i ustal ich krotności.
Zad.5
Wykonaj dzielenie:
(x3−8x2+17x−10):(x−5)
17 gru 18:03
17 gru 18:08
17 gru 18:10
17 gru 18:11
17 gru 18:12
Jacek ratunku: ja po prostu tego tego nie ogarniam
17 gru 18:17
sushi_ gg6397228:
Lepiej dostac
GOLA na semestr i wziąć się do ostrej pracy niż prześlizgnać sie z
DWÓJKĄ i dalej gówno umieć
17 gru 18:19
Jacek ratunku: thx za pomoc
17 gru 18:20
sushi_ gg6397228:
widac za bardzo Ciebie przepychali przez te lata i zrobili Tobie tym krzywde
17 gru 18:22
Jacek ratunku: jak sie konczy edukacje na gimnazjum to tak jest ,ale tak sie zdarza
17 gru 18:26
aga116: Ale z czym ty tu masz klopot? z podstawieniem do wzoru czy z czyms innym?
17 gru 18:31
Jacek ratunku: x3−6x+9
x3−9x+3x+9
x(x2−9)+3(x+3)
x(x−3)(x+3)+3(x+3)
(x+3)[x(x−3)=3]
(x+3)(x2−3+3]
skąd tam jest 9x czemu skad sie wzieło
17 gru 18:45
aga116: ktore 9?
17 gru 19:06
aga116: x3−9x+3x+9←to?
17 gru 19:07
Jacek ratunku: nie −9x
17 gru 19:09
Tragos: −6x = −9x + 3x, po prostu zrobiła tak, by pogrupować czynniki
17 gru 19:10
Jacek ratunku: była jedna 9 są dwie −9x i 9
17 gru 19:11
Jacek ratunku: a jesli był by tam pierwiastek kwadratowy to bedzie tak samo
17 gru 19:13