dla jakich cyfr..
shadow: dla jakich cyfr m,n liczba ktorej kolejnymi cyframi są 2,1,3, m,5,4,n, i n jest cyfra jednosci
podzielona przez 45
17 gru 17:48
Grześ: podzielna przez 45, więc podzielna przez 5 i przez 9.
Cecha podzielności przez 5

Cecha podzielności przez 9
17 gru 17:52
shadow: w przypadku 9 jak i 5 : na koncu jest 9 lub 0, a 5 .. jest 5 lub 0
17 gru 17:58
Godzio:
masz złe info co do 9
17 gru 17:59
fajny: cecha podz. przez 5: ostatnia cyfra 0 lub 5
cecha podz. przez 9: suma cyfr podz. przez 9
17 gru 17:59
shadow: no tak.. więc jak to zrobić?
17 gru 18:08
fajny: musisz tak dobrać m i n, żeby twoja liczba spełniała obie te cechy
17 gru 18:10
shadow: czyli n=0 m=3, n=5 m=7?
17 gru 18:16
fajny: dokładnie tak
17 gru 18:17
Godzio: chyba trochę więcej jest rozwiązań
17 gru 18:18
fajny: chyba nie
17 gru 18:19
Godzio:
pasuje też:
m = 6 n = 0
m = 9 n = 0
m = 4 n = 5
m = 1 n = 5
17 gru 18:19
fajny: musi być podzielne przez 9 a nie przez 3
17 gru 18:20
Godzio:
m = 0 n = 0 jeszcze
17 gru 18:21
Godzio: aaa to sorki za błąd
17 gru 18:21