dziedzina
sam: | | 1 | |
y = |
| + √1−x1+x chodzi mi tu o wyliczenie dziedziny i mam takie pytanie w |
| | ln (−x) | |
związku z założeniami, a mianowicie:
| 1 | |
| z tego wyrażenie nasze założenia to: −x≠0 oraz −x>0 |
| ln (−x) | |
√1−x1+x a ztego wyrażenia nasze założenia to: dla licznika 1−x≥0
a dla mianownika 1+x≥0 oraz to, że jeszcze mianownik musi być różny od zera czyli to 1+x≠0
czy mam racje?
17 gru 17:41
aga116: po co dublujesz?
17 gru 17:49
sam: bo bardzo zalezy mi na odpowiedzi do tego przykladu i chce zrozumiec obliczanie dziedziny i
myslalem ze do tamtego nikt nie zagląda
17 gru 17:53
Godzio:
−x > 0 ⇒ x < 0
In(−x) ≠ 0 ⇒ x ≠ −1
| 1 − x | |
| ≥ 0 ⇒ (1 + x)(1 − x) ≥ 0 ⇒ x ∊ <−1,1> |
| 1 + x | |
D = (−1,0)
17 gru 17:56
Grześ: jeszcze x+1≠0 w pierwiastku
17 gru 17:57
Godzio: Ano
17 gru 17:58
sam: a czy ln(−x)≠0 ⇒ x≠ 1 (a nie −1)
17 gru 17:59
Godzio:
no tak,
In(x) = 0 ⇔ e0 = x ⇒ x = 1
skoro masz minus to
In(−x) = 0 ⇔ e0 = −x ⇒ −x = 1 ⇒ x = −1
17 gru 18:00
Grześ: ln(−x)≠0
ln(−x)≠ln1
−x≠1
x≠−1
17 gru 18:00
sam: przecież e
0 = 1
17 gru 18:00
Godzio: naczy co ja plote myślałem że dobrze napisałeś, ma być −1 a nie 1
17 gru 18:01
sam: tak racja
17 gru 18:01
sam: potrzebowałeś właśnie kogos konkretnego kto tłumaczy krok po kroku
17 gru 18:02
sam: *potrzebowałem
17 gru 18:02
sam: czyli w tym drugim wyrażeniu dobre określiłem założenia na początku?
17 gru 18:05
sam: i wychodzi tak, że w pierwszym wyrażeniu mamy D= (−
∞,0)\{−1} a w drugim D=(−1,1>
17 gru 18:07
sam: i wynik całej dziedziny to D=(−1, 0)
17 gru 18:09
sam: prosze tylko o sprawdzenie jeszcze calego wyniku tzn. czy koncowa dziedzina jest poprawna?
17 gru 18:13
aga116: ma byc suma nie czesc wspolna
17 gru 18:14
Godzio:
Tak
17 gru 18:14
Godzio: aga dziedzina to część wspólna
17 gru 18:15
sam: no to w koncu juz nie wiem czy jest dobrze czy nie
17 gru 18:15
Godzio: Jest dobrze dobrze
17 gru 18:16
sam: dzięki Godzio

a mam kolejną dziedzinę do wyliczenia...
17 gru 18:17
aga116: spoko dobrze jest pomylilo mi sie
17 gru 18:17
sam: miałbym prośbę o określenie dziedziny dla każdego wyrażenia osobno
| | x | |
f(x) = e−x3 + |
| + 3√1−x2 |
| | lnx | |
czy w pierwszym wyrażeniu będzie D=R

a w drugim D=(0, +
∞)

i trzecim D=R
17 gru 18:19
sam: o w drugim wyrazeniu juz mam błąd bo powinno chyba być D=(0, +∞)\{1}
17 gru 18:21
Grześ: w drugim wyrażeniu jeszcze lnx≠0
17 gru 18:22
Grześ: właśnie właśnie, poza tym wszystko ok
17 gru 18:22
sam: no właśnie a w tym wyrażeniu e−x3 dobrze jest? bo wiem ze dziedziną funkcji wykładniczej
jest zbior liczb rzeczywistych, ale nie umiem wyliczac dziedziny z f. wykladniczej
17 gru 18:24
Grześ: w wykładniku może być dowolna potęga.
17 gru 18:25
sam: a mam jeszcze takie pytanie, czy przy określaniu dziedziny gdy mamy pierwiastek stopnia 3 to
zawsze dziedziną bedzie zbiór liczb rzeczywistych R? czy moze byc tak ze pod pierwiastkiem
bedzie taka liczba ze dziedziną juz nie bedzie zbior R?
17 gru 18:27
Grześ: pierwiastki stopnia nieparzystego mają zbiór liczb rzeczywistych
17 gru 18:31
sam: aha dzieki Ci wielkie
17 gru 18:35
sam: | | x2+2x−3 | |
f(x) = 3√ |
| (tutaj i licznik i mianownik są pod pierwiastkiem stopnia 3), |
| | x2−2x+8 | |
tak więc rozwiązaniem będzie D=R? czy musimy jednak coś zrobić z mianownikiem np. to, że nie
może być równy 0
17 gru 18:43
sam: halo?
17 gru 18:50
Grześ: musi być różny od zera mianownik
17 gru 19:07
sam: aha ale tak jest tylko dlatego, że jest to ułamek tak? czyli tylko mianownik ma byc rozny od
zera i nie trzeba brac jeszcze zalozenia ze mianownik ma byc ≥ 0 bo skoro jest stopnia
nieparzystego to nie trzeba tak?
17 gru 19:18
sam: Δ w tym przykładzie wyszła mi 28, więc:
| | 2 − 2√7 | | 2 + 2√7 | |
Tak więc czy D=R\{ |
| ; |
| }  |
| | 2 | | 2 | |
17 gru 19:29
Grześ: nieee, a jak ty deltę liczyłeś

Δ=2
2−4*8=−28<0
Δ<0, więc nie ma miejsc zerowych, oraz a>0, więc wyrażenie to kwadratowe zawsze jest dodatnie
17 gru 19:31
sam: faktycznie, jejku nawet nie zauwazylem znaku hehe

czyli deltą co bedzie?
17 gru 19:38
Grześ: napisałem powyżej co wtedy..... czytajmy ze zrozumieniem
17 gru 19:41
sam: no to D=(0, +∞) czyli D=R+ ? tak?
17 gru 19:44
sam: haluu?
17 gru 19:52
sam: oj tutaj chyba juz nikt nie zajrzy
17 gru 20:26
Grześ: ja zajrzałem, o co jeszcze chodzi

jakieś wątpliwości

17 gru 20:27
Grześ: dziedziną będzie x∊R
Mianownik jest wyrażeniem, który nie ma miejsc zerowych. Na dodatek dodałem Ci, że ma wartości
dodatnie, które Ci pewnie pomieszał. To byłą uwaga na boku.
Gł. chodzi o to, że mianownik nigdy nie jest niezerowy, więc każda liczba rzeczywista spełnia
tą funkcję

17 gru 20:29
sam: chodzi mi o to czy dziedziną bedzie zbiór R+ ?
17 gru 20:29
sam: Grześ chyba się pomyliłes w słowkach "mianownik nigdy nie jest zerowy" tak miało chyba brzmieć

kurcze dziękuję i teraz to juz wszystko jasne
17 gru 20:32