p
deutscher: rzucono dwiema szesciennymi kostkami do gry o okreslono zdarzenia
A−na kazdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek
B− suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niz 8
oblicz prawdopodobienstwo sumy zdarzen A i B

pierwszeą czesc zadania zrbiłem tylko nie wiem
jak ta sume zdarzen wyznaczec

zgory dzieki za pomoc
17 gru 17:38
magda: A∪B czyli wypisujesz wszystkie możliwości ze zbioru A i ze zbioru B
17 gru 17:44
deutscher: tzn?
17 gru 18:02
sushi_ gg6397228:
a co to jest suma zbiorów A i B
np
A={1,2,3}
B={3,4,5}
17 gru 18:05
deutscher: 12345
17 gru 18:06
deutscher: tzn1245
17 gru 18:06
sushi_ gg6397228:
to tutaj masz tak samo, wypisujesz pary dla zbioru A, pary dla zbioru B i dajesz w jeden nawias
AuB={1,2,3,4,5}
17 gru 18:09
fajny: sumą zbiorów A i B nazywamy zbiór elementów należących do zbioru A lub B
17 gru 18:12