Wykaż, że... ( potrzebne wskazówki )
sid: potrzebna pomoc osoby, która mi trochę pomoże
wykaż, że
a ) dla każdej liczny rzeczywistej a zachodzi nierówność 4a
2 + 1 ≥ 4a
a propo: jak się robi ≥ ten znak, bo trochę głupio kopiować

b) suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2
jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to
ab +
ba ≥ 2
a) to doszłam tylko do czegoś takiego
4a
2 −4a + 1 ≥0
4a(a−1) +1 ≥0 nie mam pojęcia co dalej, prosiłabym o jakąś wskazówkę
b)tu mam pytanie Czy w równaniu kwadratowym moge obie strony pomnożć ?
c) tu sobie popodstawiałam przykładowe liczby i wychodzi że suma jest większa od 2 ale nie wiem
jak to dokładnie matematycznie zapisać
17 gru 17:26
sid: aaa i jeszcze w b) napisałam a + 1a ≥2
zrobiłam sobie z tego równanie a + 1a =2
17 gru 17:29
fajny: a) zwiń do wzoru skróconego mnożenia
4a2 − 4a +1 = (2a −1)2 ≥ 0
17 gru 17:34
sid: a) 2=2 wychodzi a należy do R
17 gru 17:36
fajny: kwadrat zawsze jest nieujemny, więc jak dojdziesz do czegoś takiego (....)2 ≥ 0 to to jest
zawsze prawdziwe, więc udowodniłaś
rozumiesz, czy mam ci całe rozwiązanie dokładnie krok po kroku napisac?
17 gru 17:39
sid: tak, tak dzięki to w b jest podobnie w takim razie
jeszcze nad c myślę...
17 gru 17:41
Avc: b)
a
2+1≥2a
a
2−2a+1≥0
(a−1)
2≥0
17 gru 17:41
fajny: c) a/b + b/a ≥ 0 (a,b ≠ 0) <mnożysz obie strony przez ab>
a2 + b2 ≥ 0 c.b.d.u.
17 gru 17:44
fajny: a nie, sory, trochę mi się treść pomyliła
17 gru 17:44
fajny: a/b + b/a ≥ 2
a2 + b2 ≥ 2ab
a2 − 2ab + b2 ≥ 0
(a+b)2 ≥ 0
17 gru 17:46
sid: dzięki wielkie
17 gru 17:47