Małe zadanko :)
Grześ: Witam wszystkich forumowiczów.
Mam dośc ciekawe zadanie, które muszę przyznać ze smutkiem nie potrafiłem zrobić.
Jest to zadanie z dzisiejszej olimpiady w szkole i nie mam żadnej koncepcji jak je zrobić.
Udało mi się zapisać wzór rekurencyjny nieskończonego pierwiastka, ale nie potrafiłem
wyciągnąć jakikolwiek wniosek.
Chodzi mi o wartość takiego wyrażenia:
3√6+3√6+3√6...
Jest to nieskończony pierwiastek. Ma ktoś jakiś pomysł

17 gru 16:49
Grześ: Więc napiszę tu swoje spostrzeżenia, czyli udało mi się zapisać wzór ten rekurencyjnie, więc:
a
1=
3√6
a
n=
3√nn−1+6 dla n≥2
Czy da się z tego jakoś wyjść

Jakaś granica itp.

17 gru 16:52
Grześ: literówka:
an=3√an−1+6 dla n≥2
17 gru 16:52
sushi_ gg6397228:
niech g bedzie granica
g=3√g+6
g3=g+6
g3−g−6=0 ==> g=2 dzielimy pisemnie i patrzymy co bedzie dalej z rownaniem kwadratowym
17 gru 16:58
Grześ: o kurcze, więc tak to trzebabyło kombinować

tak właśnie zaczęłem, ale nie wpadłem na to co ty
sushi...
Rozumiem już o co biega.
Czyli teraz podzielić pisemnie przez (g−2)
17 gru 17:00
sushi_ gg6397228: tak
17 gru 17:01
Grześ: PO podzieleniu, wychodzi:
(g−2)(g
2+2g+3)=0
g
2+2g+3=0
Δ=4−12=−8
I co teraz

17 gru 17:05
Grześ: Czyli g ma jedyną wartośc równą 2, tak?

Tak mam to rozumieć
17 gru 17:07
sushi_ gg6397228:
tak na to wychodzi
mozesz sprawdzic liczac dla paru kolejnych wyrazow, do czego dąży ciag
17 gru 17:08
Święty: Można i tak.
x=3√6+3√6+3√6+...
x3=6+3√6+3√6+3√6+...
x3=6+x
x3−x−6=0
(x2+2x+3)(x−2)=0
...
17 gru 17:09
Grześ: Ja to rozumiem, tylko że na olimpiadzie nie wolno było korzystać z kalkulatorów.
Jedynie z tym jednym zadaniem miałem problem. Ale nie wpadłbym na to, co ty sushi napisałeś.
Zawsze nauka jest i teraz bym to bez problemu zrobił

17 gru 17:09
sushi_ gg6397228:
takie zadanie bylo kiedys podobne na forum:
an+1= an + jakas liczba
i trzeba bylo policzyc granice
17 gru 17:11
Grześ: Szczerze to na to zadanie miałem jakieś 10−15 minut i jakoś w stresie byłem.
A teraz wydaje mi się to takie oczywiste. To jest coś podobnego do znajdowania zapisu ułamka
znając jest rozwinięcie dziesiętne okresowe.
W miarę podobne
17 gru 17:11
Grześ: No to dzięki
sushi. Ale teraz mi jest żal, bo takie proste mi się wydaje zadanko. No nic,
trudno...

17 gru 17:19