mikeala: Rozwiąż równanie 1 + 4 + 7 +.....+(1+3n)=176
18 sty 20:27
kiwi: Coś źle napisałaś po prawej musi byc inna liczba sprawdź!
18 sty 21:54
Tomasz: Również zdaje mi się, że coś jest nie tak. n wychodzi niewymierne...
18 sty 22:07
Głogu: Rzecz najważniejsza czy na pewno dobrze napisałaś równanie bo moim zdaniem nie gdyż nie
pasuje ostatni wyraz
najpier obliczmy r(różnica ciągu):
7-4=r
4-1=r a więc r=3
Teraz obliczmy ostatni wyraz ciągu gdyż sądzę ze jest żle napisany
an=a1+(n-1)*r
an=3n-2
a więc równanie przyjmuje postać :
1+4+7+...+(3n-2)=176
Ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego obliczymy niewiadomą n
S=(a1+an)*n/2
176=(1+3n-2)*n/2
176=(3n-1)*n/2
352=3n2-n
3n2-n-352=0 n>0
Delta=1+4224
Delta=4225
Pierwiastek z delty=65
n1=(1-65)/6 sprzeczność
n2=(1+65)/6
n2=11
Sprawdzenie:
176=(3*11-1)*11/2
352=32*11
352=352
18 sty 22:10
nocek: Noo! teraz pasuje!
18 sty 22:12