dziedzina
sam: a czy dziedziną tej funkcji y= e
xx−1 jest D=(−
∞, 0) u (1, +
∞)
17 gru 15:55
sushi_ gg6397228:
| x | |
| to D= R\{1} (inny zapis to (−∞; 1) u (1, +∞) ) |
| x−1 | |
17 gru 16:03
sam: no ale ta funkcja to nie jest funkcja logarytmiczna?
17 gru 16:05
sam: oj sory pomyliłem się, przeciez to funkcja wykładnicza... ok ok
17 gru 16:07
sam: czyli gdy mamy funkcję wykładniczą postaci y=ax to przy wyznaczeniu dziedziny patrzymy na
"x" tak?
17 gru 16:08
sushi_ gg6397228:
do dziedziny to zawsze patrzymy na ułamki ( i ich mianowniki) , przeciez nie szukamy Zbioru
wartosci
17 gru 16:10