.
KASIA.: Rozwiąż równanie. Zapisz, dla jakich x nie ma ono sensu liczbowego.
17 gru 15:41
fajny: Żeby rozwiązać wystarczy wymnożyć "na krzyż" z własności proporcji, sensu liczbowego nie mają
takie x, dla których przynajmniej jeden mianownik wyjściowego równania jest równy 0
17 gru 15:43
stanislaw:
a) 2x≠0 ,5x≠0
x≠0
D: x∊ R\{0}
5*5x = 3*2x
25x − 6x = 0
19x = 0/:19
x =0 brak rozwiązania
17 gru 15:49
KASIA.: a 2 będzie tak :
x+2≠0
x≠−2
i
x−2≠0
x≠2
x(x−2)=3(x+2)
x
2−2x=3x+6
x
2−2x−3x−6=0
x
2−5x−6=0
Δ=(−5)
2−4*1*(−6)=25+24=49
√Δ=7
i jaki będzie dalej

bo ma wyjść: 3, dla x∊{−2,2}...
17 gru 15:57
fajny: jak dla mnie, to masz to dobrze. 2 rozwiązania: −1 i 6, brak sensu liczbowego dla x ∊ {−2,2}
17 gru 16:03
KASIA.: No to dlaczego ma wyjść 3 ? w ogóle co to jest to 3 ? Że mają wyjść 3 rozwiązania czy co ?
17 gru 18:08
fajny: Nie mam pojęcia, co to jest 3, ale na pewno nie jest rozwiązaniem, bo 3/5 ≠ 3/1
17 gru 18:14
KASIA.: no właśnie .. ; /
17 gru 18:25
Tragos: przy tej treści co podałaś na pewno nie wychodzi x = 3
17 gru 18:39
KASIA.: no właśnie wiem, ale na 100% nie pomyliłam się

Ale dzięki za pomoc
17 gru 18:56