f. odwrotna
sam: o co chodzi w wyznaczeniu funkcji odwrotnej? pomocy
17 gru 14:56
Jack:
daj konkretny przykład bo ogólny schemat moze być zbyt zwiły
17 gru 15:19
Jack:
ogólnie chodzi o symetrię względem prostej y=x.
17 gru 15:20
fajny: ogólnie, to jak masz równanie funkcji f(x) y=...., to przekształcasz je do postaci x=.... i to
jest twoja funkcja f(y) odwrotna do f(x) [tylko trzeba pamiętać o dziedzinie]
17 gru 15:22
Jack:
i o tym, że nie każda funkcja ma funkcję odwrotną...
17 gru 15:36
sam: aha czyli przed wyznaczeniem funkcji odwrotnej trzeba najpierw okreslic dziedzinę?
17 gru 15:41
sam: chodzi mi o przykład f(x)=3e2x+1
17 gru 15:42
sushi_ gg6397228:
to bedzie odpowiedni logarytm
17 gru 16:14