Proszę pomóżcie!
Iza: Narysuj okrąg: x2+y2−2x+4y−4=0
(x+1)2 + (y+2)2 − 9 = 0
(x+1)2 + (y+2)2 = 9
(x+1)2 + (y+2)2 = 32
I co dalej?
Widziałam takie samo zadanie, ale nie było dobrze rozwiązane
Kurcze, nie wiem też jak ma być ten pierwszy nawias zapisany:
1. (x+1)2, bo to = x2 + 2*x*1 + 12 = x2 + 2x + 1
2. (x−1)2, bo to = x2 − 2*x*(−1) + 12 = x2 + 2x + 1
w zadaniu jest −2x, a z każdego nawiasu wychodzi +2x
17 gru 14:54
fajny: (x−1)2 = x2 − 2x + 1
17 gru 15:24
Iza: Ok, dzięki

A ktoś wie co dalej?
17 gru 15:26
fajny: ogólnie okrąg o równaniu (x−x0)2 + (y−y0)2 = r2, to okrąg o środku w punkcie (x0, y0) i
promieniu r
Z tą informacją nie powinno byc już problemu z wrysowaniem tej figury w układ współrzędnych.
17 gru 15:28
17 gru 15:50
fajny: dobrze było − właśnie tak ma być
17 gru 15:53
Iza:

tak ma wyglądać rysunek?
17 gru 15:55
fajny: a jakie ci wyszło równanie?
17 gru 15:56
Iza: (x−1)2 + (y+2)2 = 32
środek (−1, 2)
−1 jest na osi x, a 2 na osi y
promień ma wynosić 3
a u Niunia85 wynosi 2
17 gru 15:57
fajny: Spójrz jeszcze raz na równanie ogólne, które wcześniej napisałem − środek to nie(−1,2) tylko
(1, −2), a promień rzeczywiście ma być 3.
17 gru 15:59
Iza: Aha, już rozumiem, tylko ten promień ma być 3, a rysunek Niunia85 jest dobry
Wielkie dzięki za wytłumaczenie

Nigdy nie będę Pitagorasem
17 gru 16:01
fajny: nie ma za co
nie każdy musi...
17 gru 16:04
sushi_ gg6397228:
tam jest za krotki promien zrobiony
17 gru 16:04
sushi_ gg6397228:
17 gru 16:08
Gustlik: x
2+y
2−2x+4y−4=0
Na to są wzory, po co kombinujecie jak koń pod góre wzorami skróconego mnożenia?:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C=
√12+(−2)2−(−4)=
√1+4+4=
√9=3
Okrąg ma środek S=(1, −2) i promień r=3.
P.S. Wyprowadzenie tych wzorów jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
Proponuję zapoznać się z tą bardzo prostą metodą, która z powodu swej prostoty jest traktowana
przez nauczycieli jak zaraza i nie jest pokazywana w szkołach, tak jak większośc innych
prostych metod zresztą, bo większośc nauczycieli uczy "jazdy z Warszawy do Piaseczna przez
Nowy Jork".
18 gru 00:33