Wielomiany
heh: x³−3x²+3x−2>0
Korzystając z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wychodzi że x=2. Ale co dalej?
17 gru 12:27
heh: Właściwie to nie wyszło, bo mi wyszło z tego że 0>0, ale wiem że 2 jest pierwiastkiem.
17 gru 12:34
Savio: skoro x=2 to podziel całe wyrażenie (x3−3x2+3x−2) przez(x−2). Potrafisz to zrobić?
17 gru 12:35
Savio: x=2 bo wyrażenie po lewej musi się temu równać, a znak > jest tylko do zaznaczenia na funkcji w
jakich przedziałach należy brać pod uwagę wynik
17 gru 12:36
heh: Ano też racja
17 gru 12:37
heh: (x−2)(x²−x+1)
Czy muszę sprawdzać czy będzie jakiś pierwiastek z tej funkcji kwadratowej?
17 gru 12:41
heh: Proszę o szybką odpowiedź. Pilne
17 gru 12:49
Savio: tak
17 gru 12:54
heh: Thx
17 gru 13:08
JeyAr: liczba 2 jest pierwiastkiem bo f(2)=0...tw Bezouta..
17 gru 13:18