e334: wyznacz wszystkie wartości parametru b dla których równanie ma dwa rozw różnych znaków
x2-(4b+3)x+3b2+3b
------------------------------- =0
x-2
odp ma być taka: b∈(0,1)\{-1/3} a mi wychodzi: b∈(-1,0) czego nie uwzględniam?
zał: x≠2
w-ki:
{Δ>0
{x1*x2<0
Δ>0⇔16b2+24b+9-12b2-12b>0⇔4b2+12b+9>0
Δb=0 b=-1,5
x1*x2<0⇔c/a<0⇔3b2+3b<0⇔3b(b+1)<0 b∈(-1,0)
odp:b∈(-1,0)
18 sty 20:00
Jakub: Przeczytałem twoje rozwiązanie i nie widzę błędu. Dokładnie tak się to robi.
18 sty 23:12
nocek:
Potwierdzam!
Własnie , też przed chwilką przejrzałam i jest Ok!
Pozdrawiam p. Jakubie!
18 sty 23:15
e: a czy jest ktoś w stanie dojść do tego, skąd w takim razie {-1/3} w odpowiedziach
sugerowanych przez autora?
19 sty 09:30
Bogdan:
1 .Δ = 4b2 + 12b + 9 > 0 → Δ = 4(b2 + 3b + 9/4) > 0 →
→ Δ = 4(b + 3/2)2 > 0 → b ≠ -3/2
2. x1 * x2 < 0 → (z wzorów Viety) c/a < 0 → 3b2 + 3b < 0 →
→ 3b(b + 1) < 0 b € (-1, 0)
3. Zwracam uwagę, że podane wyrażenie nie jest trójmianem kwadratowym,
jest wyrażeniem wymiernym, które będzie miało 2 rozwiązania wtedy, gdy
trójmiam w liczniku nie skróci się z dwumianem w mianowniku.
Jeśli trójmian skróci się z (x - 2), to biorąc pod uwagę założenia 1. i 2.
będzie jedno rozwiązanie.
Mówiąc inaczej, nasze wyrażenie wymierne ma 2 różne pierwiastki także wtedy,
gdy ma resztę ≠ 0.
Obliczamy resztę z dzielenia trójmianu przez (x - 2) wstawiając do trójmianu
w liczniku w miejsce x liczbę 2.
Reszta ≠ 0 → 4 - (4b + 3) * 2 + 3b2 + 3b ≠ 0 → 3b2 - 5b - 2 ≠ 0 →
→ 3(b + 1/3)(b - 2) ≠ 0 → b ≠ -1/3 i b ≠ 2, z tego tylko -1/3 € (-1, 0).
Odp. Nierówność ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste dla b € (-1, -1/3) U (-1/3, 0)
Odpowiedź podana przez autora zadania jest prawidłowa
19 sty 10:48
e334: Dziękuję Bogdan
19 sty 11:05
Jakub: Racja Bogdan. Zapomniałem o tym, że trójmian kwadratowy w liczniku może mieć dwa różne
rozwiązania, ale jedno z nich może być równe 2. Takie rozwiązanie jednak odpada ze
względu na mianownik wyrażenia.
19 sty 14:47
faradaja: mam to samo polecenie tylko w mianowniku x+2
| | 5 | | 3 | |
w odpowiedziach mam (−∞,−1) − {−2, − |
| ,− |
| } |
| | 3 | | 2 | |
| | 5 | |
nie mam pojęcia dlaczego − |
| wypada z przedziału, pomoże ktoś? |
| | 3 | |
2 maj 19:45
faradaja: pomoże ktoś?
3 maj 11:00
ICSP: Ponieważ −2 nie może być pierwiastkiem.
3 maj 11:03