pomocy
alka: pomocy

! alka: potrzebuję pomocy alka: Jedna trzecia arytmetycznych przyznała, że czyta jedną
książkę w miesiącu, a połowa reszty, że nie czyta w ogóle. 50% ankietowanych czyta więcej niż
1 książkę miesięcznie. Ile osób wzięło udział w ankiecie? czy ktoś mi pomoże nie umię tego
obliczyć.dzięki Fajny zamiast ankietowanych napisane było artytmetycznych. czy mi pomożesz?
17 gru 09:46
Jan: chyba coś pomyliłaś, tam chyba nie ma %
17 gru 10:12
jac: nie rozumiem zadania 1/3 czyta jedną książkę, reszta to jest 2/3 a połowa 2/3 = 1/2 * 2/3=1/3
czyli więcej niż jedną książke może czytać 1/3 bo tyle ich zostaje chyba że się mylę
17 gru 10:18
Jan: tak ale ja sądzę że tam nie ma 50% tylko 50 wtedy 1/3=50 więc wszystkich jest 150
17 gru 10:20
jac: nom rownanie wychodzi 1/3x+1/3x+50=x czyli 1/3x=50 czyli 150
17 gru 10:20
Jan: dokładnie

prosimy o rewizję zadania bo na pewno jest w nim błąd
17 gru 10:23
idiota: 
17 gru 10:27