Zadanie z fizyki.
Spanky: Proszę o pomoc
Kierowca samochodu jadącego z szybkością v=72km/h zauważył przeszkodą na jezdni i rozpoczął
gwałtowne hamowanie z przyspieszeniem o wartości a=6m/s2.
a) Oblicz z jaką szybkością samochód uderzy w przeszkodę znajdującą się w odległości l=30m i po
jakim czasie to nastąpi.
b) Oblicz drogę, jaką przejechałby samochód od chwili rozpoczęcia hamowania aż do zatrzymania
się gdyby nie było przeszkody, ile wyniósłby czas hamowania?
c) Ile razy wydłużyłaby się droga hamowania, gdyby szybkość początkowa samochodu była dwa razy
większa od v? Ile razy zwiększyłby się czas hamowanie?
Z góry dzięki.
17 gru 09:20
Spanky: Będę bardzo wdzięczny jak ktoś rozwiąże to zadanie
17 gru 11:31
Jan: od razu proszę o wybaczenie błędów, mam dysleksje więc po prostu nie umiem pisać jak należy ale
chce pomóc:
najpierw należy przeliczyć prędkość z km/h na m/s
72 km/h = 72000 m/h = 72000/60 m/min = 1200/60 m/s = 20 m/s
z danych mamy jeszcze
a = 6 m/s
l = 30 m
później zabrałem się za wyliczenie czasu potrzebnego do całkowitego zatrzymania
tc− czas całkowity
z wzoru
V = V0 + a*tc => 20 = 0 + 6 * tc 20 = 6tc
tc = 20/6 = 10/3 = 3 + 1/3
jak mamy całkowity czas, możemy obliczyć całą dorgę do zatrzymania z wzoru:
Sc = V0 * tc + a * tc2/2
Sc = 0 * 10/3 + 6 * 10/32/2 = 6 * 100/9/2 = 100/3 = 33 + 1/3
później obliczyłem drogę od potrącenia do zatrzymania
Sc − l = 33 + 1/3 − 30 = 3 + 1/3
później obliczam czas jaki minął by do kompletnego zatrzymania, gdyby auto od miejsca uderzenia
hamowało z takim samym "przyspieszeniem"
10/3 = 0 * ta + 6 * ta2/2 10/3 = 3 ta2 10/9 = ta2 ta = √10/3
czas jaki upłynąłby od rozpoczęcia hamowania do uderzenia jest to różnica wyliczonych czasów:
tu = tc − ta tu = 10/3 − √10/3 = 910} − √100/3
Vu = 0 + 6 * ta = 6 * √10/3 = 2 √10
17 gru 11:43
Jan: wszystko jest tu liczone odwrotnie jak by on startował od 0 i przyspieszał do 72km/h i w między
czasie miał spotkanie z jakimś typem
17 gru 11:49
Jan: kucze, tu = (10 − 10√10) /3
17 gru 11:57
Spanky: Wielkie dzięki. Naprawde. Ratujesz mi tyłek.
17 gru 13:06