Pomocy !Funkcje miejsce zerowe
sabinka365: prosze pomóżcie jak wyznaczyć miejsce zerowe funkcji f(x)=/x+2/−3 gdy funkcja jest okreslona w
zbiorze liczb rzeczywistych prosze o objasnienie jak to wyliczyc.
17 gru 07:23
Kucu: Aby otrzymać miejsce zerowe f(x)=0 lub Y=0. Ponieważ /X+2/ jest liczbą bezwzględną, więc nie
ważne jaka to będzie liczba, taki będzie w wyniku dodatnia. Po postawieniu: 0=/X+2/−3 i po
przeniesieniu −3 otrzymujemy: 3=/X+2/. I teraz /X+2/ musi się równać 3, więc jeśli za X damy 1
otrzymamy /1+2/=/3/=3 i to jest już jedno miejsce zerowe, teraz możemy też podstawić do tego
−5: /−5+2/=/−3/=3 i −5 jest drugim miejscem zerowym. Wynik: miejsca zerowe to X1=1 i X2=−5.
Ponieważ jest to określone zbiorem liczb rzeczywistych to oba miejsca zerowe do niego należą.
18 gru 12:41
sabinka365: dziękuje bardzo
18 gru 17:27