szereg geometryczny
poia: f(x)+(f(x))
2+(f(x))
3+...=sinx
Lewa strona równania jest szeregiem geometrycznym
Z
w=?
Zadanie zrobiłem ale mam wątpliwości co do wyniku:
16 gru 23:32
Jack:
| | f(x) | |
S= |
| =sin x |f(x)|<1 ∀x∊R
|
| | 1−f(x) | |
1.
1−f(x)<f(x)
1/2<f(x)
2.
f(x)<1−f(x)
f(x)<1/2
MOze chodzi o Zb
f(x) ? Jesli tak to juz masz odp.
16 gru 23:49
Jack:
rachunki...
W 1. powinno być
−1+f(x)≤f(x)
−1≤0
W 2.
f(x)≤1/2
Stąd f(x)∊(−1,1/2>
16 gru 23:55
poia:

Mam także narysować wykres funkcji f(x). Taki mi mniej więcej wyszedł wykres. Zgadzacie się z
tym?
17 gru 00:02
Jack:
nie może przyjmować zbyt małych wartości bo szereg nie będzie zbieżny.
17 gru 00:03
poia: coś w tym jest
17 gru 00:06