matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
student:
całka
proszę o pomoc w policzeniu
∫x
5
*e
(
x
)
3
dx jest x
3
16 gru 22:28
Bogdan:
∫ x
3
*x
2
*e
x
3
dx = A
1
x
3
= t, 3x
2
= dt, x
2
=
dt
3
1
A =
∫ t*e
t
dt dalej przez części
3
16 gru 23:14
Jack:
próbowałeś podstawić tak?
1
x
3
=t x
6
=t
2
6x
5
dx=2t dt x
5
dx=
t dt
3
1/3∫t e
t
dt=(*) f(t)=t f'(t)=1 g'(t)=e
t
g'(t)=e
t
(*)=1/3( te
t
−∫e
t
dt)=1/3(te
t
−e
t
)= 1/3e
x
3
(x
3
−1)
16 gru 23:14
student:
dzięki za pomoc
16 gru 23:21