rozwiąż równanie
Aska: rozwiąż równanie
16 gru 22:26
Aska: pomóżcie proszę
16 gru 22:42
fajny: Ja bym pomnożył przez mianownik, a potem podniósł obie strony do kwadratu, żeby pozbyć się
wartości bezwzględnej.
Nie zapomnij tylko na końcu wykonać sprawdzenia.
16 gru 22:46
Eta:
a ≠3
| a−3|= √(a−3)2
√(a−3)2= √5(a2+1) | 2
(a−3)2= 5(a2+1)
teraz dokończ ........
16 gru 22:50
fajny: Eta, po co to założenie na początku?
16 gru 22:54
Eta:
To sam pomyśl... po co?
16 gru 22:56
efka:
Jeśli może być na początku założenie x≠3, to czy może być założenie np. a≠2 ?
16 gru 23:06
fajny: No właśnie myślę i nie moge wymyślić. − wtedy w module będzie 0, ale to przecież nic nie zmieni
(nigdzie nie dzielisz przez ten moduł)...
16 gru 23:11
Eta:
ok

Nie wiem czemu, zobaczyłam tem moduł w mianowniku ! ( zmęczenie oczu )
I wszystko dlatego
16 gru 23:15
fajny: to w porządku
16 gru 23:17
Eta:
16 gru 23:20